ЯНИ ХАДЖИЯНЕВ-КАЛИАКРЕНСКИ - ЕПИЛОГ - ВДРО - ВЪТРЕШНА ДОБРУДЖАНСКА РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ

ТЪРСЕНЕ
Отиване към съдържанието

Главно меню:

ЯНИ ХАДЖИЯНЕВ-КАЛИАКРЕНСКИ - ЕПИЛОГ

ВДРО > ДЕЙЦИ

Тази кратка биография на Яни Хаджиянев - Калиакренски е благодарение на спомените на неговата съпруга Руска Енчева, записани от Недка Симеонова на 4 юни 1975 г. в гр. Каварна.
Яни Хаджиянев е бил деец и вероятен ръководител на ВДРО в района на гр. Добрич. Това е част от окупираните от румънците земи. Той не е можел да участва във въоръжени чети, но неговата дейност, свързана с културни и просветни мероприятия, говори достатъчно за отдадеността му на борбата за освобождение на Добруджа.
В края на септември 1944 г. той и Любен Станчев изчезват безследно. Тяхната вина е, че са родолюбци, че са посрещнали с хляб и сол българската войска в Добрич през септември 1940 г.
Искам да подчертая един знаменателен факт, свързан с Любен Станчев. Той е имал брат-близнак. Любен е бил свързан с ВДРО, а брат му с ДРО. И двамата са били журналисти. През септември 1944 г. изчезва само Любен. Другият брат умира спокойно през 1972 г. в София. Дали съвестта му не го е гризяла през всички тези години за гибелта на брат му? Дали не е можел да го спаси? Това са все въпроси, на които никога няма да получим отговор.

<<  <

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню