ИВАН ХАДЖИИВАНОВ - ВДРО - ВЪТРЕШНА ДОБРУДЖАНСКА РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ

ТЪРСЕНЕ
Отиване към съдържанието

Главно меню:

ИВАН ХАДЖИИВАНОВ

ВДРО > ДЕЙЦИ

В различни ситуации Иван Хаджииванов реагира според вътрешното си убеждение, а не според груповата партийна позиция. Неговата партия не е коалирана с други партии и като единствен неин представител има по-голяма свобода на действие в общинския съвет.
През първия си мандат в местния русенски парламент Иван Хаджииванов рядко се изявява като оратор. Присъства на на заседанията, но предпочита да слуша и да преценява. Стреми се да трупа опит в политиката.
В същото време той се е утвърдил като успешен адвокат и при него идват да стажуват новозавършили Университета юристи.
Превратът на 9 юни 1923 г. е събитието, което кара Хаджииванов да заяви своята политическа позиция. Той застава на страната на деветоюнци и подкрепя сговористкото правителство.
Още преди 9 юни той се включва активно в Добруджанското освободително движение. На 10 ноември 1923 г. публично напуска Националлибералната партия и преминава към Демократическия сговор. Той е противник на падналото земеделско правителство най-вече заради външнополитическите му действия, съобразени с Версайския договор, наложен от страните-победителки в Първата световна война.
Иван Хаджииванов е председател и член на настоятелството на русенското добруджанско дружество. След създаването на ВДРО през лятото на 1923 г., той е един от най-видните представители на десницата в нейното ръководство. До началото на 30-те години той продължава и участието си в политическия живот на Русе.
Когато се присъединява към Демократическия сговор, той има натрупан актив пред новите си съпартийци. Като член на Военния съюз участва в свалянето на земеделската власт, а като таен агент след 10 юли оказва съдействие на властта да вземе мерки срещу евентуални контрадействия на свалените от власт.
Иван Хаджииванов е включен в листата на Демократическия сговор за насрочените на 9 ноември 1924 г. местни избори в Русе. Сговорът печели 13 от 24 мандата в общинския съвет.

< >

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню