СЛАВИ АЛЕКСИЕВ - ВДРО - ВЪТРЕШНА ДОБРУДЖАНСКА РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ

ТЪРСЕНЕ
Отиване към съдържанието

Главно меню:

СЛАВИ АЛЕКСИЕВ

ВДРО > ДЕЙЦИ

Слави Алексиев Славов е роден на 9 януари 1884 г. в с. Калипетрово, Силистренско. Вероятно родът на баща му са преселници от Лясковец, Великотърновско.
Има предположения, че през 1914 - 1915 г. той е бил кмет на с. Калипетрово. Най-вероятно е емигрирал в Русе още преди официалното завладяване на Южна Добруджа от Румъния според Ньойския договор. Слави Алексиев е един от най-активните ръководители на дружество "Добруджа" в Русе.
През март 1919 г. край с. Свещари, Разградско се създава тайно Добруджански революционен комитет (ДРК). След Разградския добруджански събор от средата на юли 1919 г. ДРК се реорганизира в ЦДРК или Конвент. Явява се нелегално звено на Висшия добруджански съвет (ВДС) и на изпълнителния му орган ВДК.
Към края на лятото нелегалната организация обхваща Варна, Балчик, Каварна, Добрич, Силистра, Тутракан, Русе, Шумен и др. градове и села. В писмо от 21 август, най-вероятно написано от Слави Алексиев до председателя на на комитета в София, се съобщава, че е направена организационна обиколка в Исперихския район. Подобно писмо е изпратено на 17 октомври до д-р Петър Вичев с информация за свършената работа в окупираната територия.
Слави Алексиев урежда добри куриерски канали между Русе и главните центрове в Южна Добруджа. До средата на февруари 1920 г. той получава подробни сведения от Силистра за положението на българите и действията на румънските власти в областта.
На 31 май 1922 г. русенският окръжен управител получава от българската легация в Букурещ отнасящо се до искането на силистренския префект Ташку Пучеря за ликвидиране на четничеството в Южна Добруджа. Особено внимание се обръща на Слави Алексиев от с. Калипетрово, който живеел в Русе и притежавал кръчма "Заробена Силистра".
На 14 юли 1922 г. Слави Алексиев като подпредеседател на русенското дружество "Добруджа", изпраща доклад до председате на ВДК в София, в който описва бандитизма в Добруджа.

2

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню