ИВАН ХАДЖИИВАНОВ - ВДРО - ВЪТРЕШНА ДОБРУДЖАНСКА РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ

ТЪРСЕНЕ
Отиване към съдържанието

Главно меню:

ИВАН ХАДЖИИВАНОВ

ВДРО > ДЕЙЦИ

Иван Петров Хаджииванов е роден на 12 юни 1883 г. в Русе. През 1906 г. завършва пълен курс на Държавното практическо земеделско училище в Образцов чифлик край Русе, а след това Школата за запасни офицери. Записва се студент в Юридическия факултет на Софийския университет. На 17 септември 1912 г. започва Балканската война. Подпоручик Иван Хаджииванов прекъсва ученето си и е назначен за командир на взвод в 15-та рота от 4-та дружина на Пети пехотен дунавски полк. участва в атаката на Одрин. По време на Междусъюзническата война, в която е раняван, достига до командир на рота.
През 1914 г. Иван Хаджииванов се дипломира като юрист и се установява на адвокатска практика в Русе. При включването на България в Първата световна война е мобилизиран като ротен командир, а след това става дружинен командир. За участието си в трите войни е награден с три ордена - кръст за заслуга, кръст за храброст и орден за раняване I степен. До началото на юни 1919 г. той е бил в плен, най-вероятно вследствие на договореностите при капитулацията на България пред Антантата.
Иван Хаджииванов се жени за Недялка Рибарова (родена през 1891 г.) на 27 май
1928 г.
След 9 септември 1944 г., когато съпругът й изчезва безследно, тя е изпратена на лагер в с. Алфатар, Силистренско. Освободена е на 16 април 1945 г. През това време за детето й Иван се грижат майка й и сестра й. На 70 годишна възраст, тъй като няма пенсия, Недялка е принудена да гледа децата на служителите на българското посолство в Букурещ. почива през 70-те години на миналия век.
Началото на активната общественополитическа дейност на Иван Хаджииванов е от първите дни на март 1920 г. Тогава той влиза като подгласник в състава на Русенския градски общински съвет. като нов и неопитен член на общинския съвет той рядко участва в споровете на двете основни групировки - комунисти и опозиция. Хаджииванов е партийно обвързан с Народнолибералната партия, но той се стреми да има собствена позиция по разискваните проблеми.


>

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню