ЯНИ ХАДЖИЯНЕВ-КАЛИАКРЕНСКИ - ВДРО - ВЪТРЕШНА ДОБРУДЖАНСКА РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ

ТЪРСЕНЕ
Отиване към съдържанието

Главно меню:

ЯНИ ХАДЖИЯНЕВ-КАЛИАКРЕНСКИ

ВДРО > ДЕЙЦИ

Яни Парашкевов Хаджиянев е роден през 1898 г. в гр. Каварна в заможно семейство. Баща му, Парашкев Хаджиянев, е търговец-манифактурист. Майка му се казва Елена Канаврова. Яни расте в културна среда. Свири на флейъа, брат му на цигулка и пиано, сестрите му на цигулка и пиано.
Той учи в Каварна до трети прогимназиален клас, а след това в гимназията в гр. Варна. Дружал е с Владимир Трендафилов (1900 г. - 1972 г.), известен актьор и литературен критик.
Незавършил гимназия, Яни Хаджиянев, се записва доброволец и участва в Първата световна война (1918 г.).След края на войната продължава средното си образование в гимназията на гр. Кюстендил. Завръща се в Каварна и желае да следва драматургия. Баща му не е съгласен с това. Яни настоява и заминава за Виена през 1921 г. Следващата година идва в гр. Варна, за да вземе пари. В това време баща му се разболява и умира. Той повече не може да продължи следването си, поради липса на средства.
Като ученик в Каварна участва в драматичните прояви на училището.
Група ученици се организират да избягат и да се включат в борбата за освобождение на Македония. Яни снабдява групата с револвери, които взема от баща си. Те напускат Каварна, но баща му с файтон настига групата в Балчик и ги връща обратно. След една седмица те отново успяват да избягат, но плановете им не се осъществяват.
След завръщането си от Виена работи в мелницата на баща си. Оженва се за Руска Демирева Гецова от с. Ай Орман (сега Поляна). Понеже не е опитен, работата в мелницата не върви. Преместват я в с. Преселенци. По това време започва и първите си литературни опити. Сътрудничи на в. "Доброджа ноуа", редактиран от Жеко Кинов. Получава писмо от редактора, че работите му ще бъдат публикувани и ще получи добър хонорар. През 1927 г. е привлечен на работа в редакцията на вестника и се преселват със съпругата си в гр. Добрич. Живеят при Христо Капитанов. След два месеца по настояване на Капитанов се премества на работа в редакцията на в. "Ново единство". По това време главният редактор на вестника, Любен Станчев, заминава войник и на неговото място е избран Яни Хаджиянев.

>

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню