АНГЕЛ СТОЯНОВ - епилог - ВДРО - ВЪТРЕШНА ДОБРУДЖАНСКА РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ

ТЪРСЕНЕ
Отиване към съдържанието

Главно меню:

АНГЕЛ СТОЯНОВ - епилог

ВДРО > ДЕЙЦИ

При представянето на биографията на Ангел Стоянов са използвани основно материали от книгата на Любомир Златев и Росица Стоянова "Русенските парламентаристи 1878 - 1946 г.".
След 9 септември 1944 г. Ангел Стоянов е поредният българин очернен, оплют, унизен от новата власт. Каква е тази извратеност да бъде осъден на смърт човек, който месеци вече го няма сред живите и то вследствие на една варварска бомбардировка? Няма да споменавам колко хиляди са жертвите сред българското население от тези непредизвикани с нищо англо-американски бомбардировки над мирни селища. За благодарност ние, българите, издигнахме паметник на тези пилот
и, които захапали пура и ухилени са натискали бутона за стрелба.
Нека да се върна на темата за Ангел Стоянов. Той вече не е сред живите, но Народният съд го осъжда на смърт. Не е само той. Колко много от цвета на тогавашната интелигенция са изчезнали без съд и присъда,а после посмъртно получават присъда. Защо е било необходимо това? Това жажда за мъст ли е или висша форма на извратено удоволствие от мъката на хората? Аз лично не мога да си го обясня. Надявам се с нашата работа за разкриване на историческата истина всичко да си дойде на мястото.

<

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню